Maraş Tarhanasının Faydaları Nelerdir?

Tarhananın Faydaları Nelerdir?

maraş tarhanasının faydaları

Kahramanmaraş denildiği zaman insanların aklına birkaç yöresel ürün gelir. Gelen ürünlerden bir tanesi de her zaman tarhanadır. Fakat bu ürün, toz halinde olan ve sadece çorbası yapılan ürün değildir. Şehrin kendine has ürünü olan Maraş tarhanası, farklı yöntemlerle hazırlanır ve bundan dolayı da kendine has bir tadı olur. Bu ürün direkt tüketilebildiği gibi farklı şekillere getirilerek yemeklerde ve çorbalarda da kullanılabilir.
Maraş tarhanasını diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kullanılan malzemeler ve tarhananın yapıldığı dönemdir. Temmuz ve Ağustos aylarında hazırlanan Maraş tarhanası kurumaya bırakılır. Havanın sıcak ve rüzgarlı olması, kuruma için neredeyse mükemmel ortamı oluşturur. Böylece kentin simgelerinden birisi olan bu eşsiz lezzet ortaya çıkmış olur.

maraş tarhanası

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır?

Tarhananın ana maddesi buğdaydır. Lezzetini, kaliteli ve uygun buğdayın seçilmesinden alır. Özenle seçilen buğday değirmende dövülür ve döğme ya da yarma adı verilen hale getirilir. Yarma haline gelen buğday pişirilir ve daha sonra ıslak bir bez içerisine alınarak burada soğuması sağlanır. Soğuyan yarmaya artık dövme denilir. Dövmenin içerisine yağlı ve ekşili yoğurt karıştırılır. Daha sonra ise bu karışım güzelce yoğurulur ve çiğ üzerine serilir. Tarhananın çiğ haline firik denilir ve bu şekilde de tüketilir. Fakat kuru halinin tüketimi çok daha fazladır.
Tarhananın yapılışı genel olarak bu şekildedir. Fakat bu aşamaların tamamının usta eller tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle malzemelerin ne kadar kullanılacağı, tarhananın kalitesini belirler. Maraş’tan yoğun bir şekilde tarhana siparişi verilmesinin nedeni, işte bu usta ellerdir aslında.

Tarhananın Faydaları

Maraş tarhanası siparişleri çok yoğun olunca, insanlar bu özel besinin ne gibi faydaları olduğunu merak etmeye başlamıştır. Öncelikle içerisinde kullanılan besinlerin tamamen doğal olması, bu besinin en önemli özelliğidir. Ayrıca yapım aşamasında beklenmesi, mayalanmaya neden olur. Bu da Maraş tarhanası içerisinde yer alan bakterilerin probiyotik etkiye sahip olmasını sağlar.
Maraş tarhanası fiyatları, ürün kalitesine göre değişmektedir. Ayrıca ödenecek rakamlar, her yıl değişen maliyetlerden de etkilenir. Fakat buna karşın Maraş tarhanası satışları asla düşmez. Gerek Maraşlılar, gerekse de diğer illerde olup bu lezzeti bilenler, tarhanadan asla vazgeçmezler. Bu özel lezzeti tatmak istiyorsanız, sizde Maraş Gurme adresini ziyaret ederek siparişinizi verebilirsiniz.